2011 Yılı Hacktivizm Yılı Oldu

bilisim

Verizon’un yapmış olduğu 2012 Veri İhlali Araştırması sonucunda yapılan açıklamaya göre 2011 yılı Hacktivizm yılı oldu. Nedeni ise müzde yapılan politik ve toplumsal amaçlı saldırılar. Verizon 2012 Veri İhlali Araştırma Raporu (DBIR) sonucu çalınan bilgilerin %58′i hacktivizm eylemleri sonucunda elde edildi.

Bu yeni eylemler biraz daha farklılık arz etmekte. Şöyle ki önceden bu eylemlerin yapılış amacı farklıydı. Eskiden bu eylemlerin çoğu maddi çıkar sağlamak için bilişim suçlularınca işleniyordu. Ancak bu yıl görüldü ki artık insanlar politik ve toplumsal amaçlı saldırılarla bilişim korsanlığı yapılıyor. İşte bu farklılıktan dolayı işlenen bilişim suçlarına Hacktivizm deniyor.

Teknolojinin gelişmesiyle değişen zihniyetler neticesinde bilişim suçlarının da artık farklı amaçlarla işlenmesi beklenmedik bir durum değil diye düşünüyorum. Nedeni ise toplumda varolan olguların yerine yaratılmak istenen yeni düşünce biçimleri. Örnek vermek gerekirse Anonymous grubunun yaptığı bilişim eylemleri.

Veri hırsızlığına tekrar dönecek olursak, pek çok kuruluş bazı basit önlemlerle bu veri hırsızlığını bir nebze de olsa engelleyebilirler. Büyük-küçük bütün kuruluşların sistemlerinde bulunan açıkların ve siber tehlikelerin farkında olmaları, siber saldırılarla mücadele etmenin yollarını aramaları gerekir.

Konuyla ilgili detaylı incelemeler için www.teakolik.com/verizonun-2012-veri-ihlali-arastirmalari-raporuna-gore-2011-yili-hacktivizm-yili-oldu/ bağlantısına bakabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir