2009/1 Öğretmen Atamaları Durduruldu…

Bildiğiniz gibi 2008 KPSS Öğretmenlik sınavında yer alan iki soru iptal edilmişti. 2009/1 öğretmenlik atamalarının, iptal edilen sorular sonrasında yeniden hesaplanan KPSS10 puanına göre yapılmasını isteyen, ancak bu talebi reddedilen bir aday, idare mahkemesine dava açtı ve davayı kazandı. Şimdi ise birçok soru kafa karıştırıyor. Mahkeme yürütmeyi durdurdu peki şimdi ne olacak ?

İşte o mahkemenin kararı;

Söz konusu bu karar, sadece Danıştay’ın sınav sorusu iptaline dair kararı sonrasında, zamanaşımı süreleri içerisinde idareye (MEB’e) başvuran adayı ilgilendirmektedir. Bilindiği üzere zamanaşımı süresi 60 gündür. Yani hakkı ihlal olan bir kişi, ortaya çıkan yeni durum sonrasında 60 gün içinde idareden talepte bulunmalı, bu talebinin reddedilmesi halinde dava açmalıdır. Bu çerçevede, Ankara 15. İdare Mahkemesi, zamanaşımı süreleri içerisinde dava açan öğretmen adayı ile ilgili olarak, 2009/1 öğretmen atamalarının, yenilenmiş KPSS puanlarına göre yapılmasını isteyen adayı haklı bulmuştur.

Zaman aşımı süresi göz önüne alındığında, idare mahkemesi kararının sonucundan tüm adayların yararlanması mümkün görünmemektedir. Ancak, mahkeme kararı gereğince 2009/1’deki sınıf öğretmeni atamalarının, yenilenmiş puanlara göre tekrar değerlendirmesi gibi bir duruma MEB tarafından bir karar verilebilir ki, bu halde 2009/1 sınıf öğretmenliği atamaları yenilenmiş olacaktır. Ortaya çıkacak kargaşanın boyutları çok büyük olacağından, eğer dava açan kişi 2009/1’e başvuru yapmış ise, bu aday yönünden tercihlerine bakılarak bir değerlendirme yapılacak, ve eğer yerleşiyor ise ataması yapılacak, tercihlerine yerleşemiyor ise atamaları yapılmayacaktır.

Karar bu yönde, bakalım önümüzdeki günlerde olaylar nasıl gelişecek…

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir